Jahody jsou bezesporu asi nejoblíbenější druh ovoce v našich zeměpisných podmínkách, nejen, že skvěle chutnají, ale jejich červená barva podněcuje pohled. Známé mnoho různých pokrmů z jahod, ale oni jsou na světě i jahodové nápoje a my si jich pár ukážeme.
Koňakové opojení
Jahody rozmačkáme a smícháme s cukrem, přidáme žloutek, koňak, mléko a rozmixujeme. Rozdělíme do sklenic, zdobíme šlehačkou a čerstvou mátou.
Pokud máte doma děti, tak skvělým osvěžením je následující nápoj.
Zmrzlinová bomba
Jahody rozmačkáme, smícháme s mlékem, cukrem a rozmixujeme. Přidáme zmrzlinu, je na vás jakou a našleháme do pěny. Rozdělíme do sklenic a ozdobíme kopečkem šlehačky, čokoládovými hoblinkami a čerstvou jahodou.
Kdo má rád sekt ve spojení s jahodami, tak ho může použít i trochu jinak než je to známé.
Jahodovo – pomerančový sekt
Cukr rozpustíme v pomerančovém džusu a jahody pokrájíme na plátky. Jahody rozdělíme do sklenic, poprášíme je cukrem a přelijeme jahodovým likérem. Následně přidáme pomerančový džus, dolijeme sektem, ozdobíme plátkem pomeranče a čerstvou jahodou.
Jahody jdou ruku v ruce spojit i s čokoládou, i tento nápoj by mohl být inspirací pro vaše děti.
Čokoládový sen
Mléko se smetanou zahřejeme, rozpustíme v něm čokoládu a cukr, přidáme skořici a necháme přejít varem. Vmícháme nahrubo posekané jahody, ještě horké dáme do sklenic a přidáme polárkový sníh.
Tyto koktejly nebo nápoje, jak chcete, jsou vhodné jak pro vás, tak některé z nich i pro děti. Pokud jste nikdy nezkoušeli tzv. postavit koktejl, tak tady je pár rad. Musí mít především základy, které tvoří obvykle tekutina – mléko, víno, št’áva. Dále musíte mít tzv. opěrné stěny, které udrží celý nápoj, to bývají v tomto případě jahody či jahodová dřen‘. Pokračuje střechou, tou se myslí cukr a další ingredience, které koktejl tzv. zastřeší. Okna, tomu se říká zmrzlině, koření či alkoholu, prostě je to něco, co vám pití prosvětlí. Poslední důležitou součástí je fasáda. Jedná se o ozdobení, například hoblinky z čokolády, šlehačka, čerstvé ovoce, máta nebo jiné bylinky a tak dále.