Každé maso, které se chystáte grilovat na grilu, je vhodné patřičně si ho připravit. Optimální volbou je naložit jej na noc do marinády, kterou si velmi snadno připravíte. Základ obvykle tvoří olej v kombinaci s kečupem, hořčicí, octem, medem nebo bylinkami. Správnou chuť marinády docílíte výběrem vhodného druhu koření, jehož byste měli použít přiměřeně a neměli byste ho přehnat. Výsledné maso by pak nemělo svou specifickou chuť a chuť masa by byla potlačena aroma a chutí koření.
Kromě domácí marinády se dají koupit v obchodě i předpřipravené marinády, které stačí smíchat s olejem a ihned vytvoříte marinádu, která je vhodná na naložení masa. Rovněž můžete koupit i maso, které bylo již předem marinované v určité marinádě a budete mít po starostech.
Maso je vhodné nakrájet na tenké plátky a ukrojit mastné části. U drůbeže je třeba odstranit kůži. Nejen maso, ale také ryby a zelenina jsou velmi vhodné na grilování. Příprava takových druhů jídla je však rozdílná a každá ryba a zelenina se připravují odlišně. Proto je nejlepší předem si zjistit, jak je vhodné každý z těchto druhů připravovat, abyste byli s finálním výsledkem co nejvíce spokojeni.